Het belang van een goed ontbijt voor je zwemtraining!
Publicatiedatum: 20-01-2022

Tijdens het slapen gaat de stofwisseling natuurlijk gewoon door; het hart blijft kloppen, de lichaamstemperatuur daalt niet sterk en de hersenen blijven werken. De brandstof voor de stofwisseling wordt geleverd door de glucose in het bloed. Om de bloedglucosespiegel ook ’s nachts op peil te houden, wordt de voorraad glycogeen in de lever aangesproken. Die is echter maar klein. Als je ’s ochtends wakker wordt, is die vrijwel op. Wanneer je dus weer actief wilt worden, zal je die voorraad eerst moeten aanvullen.

Een goed ontbijt is daarom onmisbaar voor een fitte start van de dag.

Als mensen willen afvallen, slaan ze vaak het ontbijt over. Maar als je wakker wordt, is je lichaam ‘leeg’ en heeft het juist het meest behoefte aan nieuwe voedingsstoffen. Geef je die niet, dan komt het lichaam in een soort spaarstand. Je metabolisme vertraagt, waardoor alles wat je daarna eet, opgeslagen wordt voor ‘zware tijden zonder voedsel’. Sla je ontbijt dus nooit over.

’s Ochtends vroeg zwemmen
Ga je vaak al om 5.00 of 6.00 uur zwemmen? Dan is het een idee om in de loop van de avond daarvoor een koolhydraatrijk tussendoortje te eten of wat boterhammen met mager beleg en misschien ’s ochtends alleen wat sportdrank te drinken. En dan direct na de training te ontbijten. Wanneer je zo vroeg bent opgestaan is het niet handig om ‘uitgebreid’ te ontbijten. Dan is een vloeibaar ontbijt ook een idee, bijv.een shake van Herbalife, het is een complete maaltijd met een hoog proteïne gehalte, de juiste koolhydraten en verschillende vitamines en mineralen. Het is gemakkelijk en snel te bereiden en licht verteerbaar.

Wat is een goed ontbijt?
Het beste is om een maaltijd te eten waar zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen in zitten. Een aantal basisproducten horen over het algemeen thuis in de eerste maaltijd van de dag:

 • Koolhydraten: brood, muesli, ontbijtgranen

 • Vetten: (Dieet)halvarine of (dieet)margarine

 • Eiwitten: Melk – en melkproducten (mager en halfvol), kaas (20+ /30+) of magere vleeswaren

 • Vitaminen en mineralen: Fruit, groente

Voorbeelden van een goed ontbijt

Ontbijt 1

 • 1 schaaltje magere yoghurt (200 ml) met 4-5 eetlepels granola/muesli en 1 stuk fruit in stukjes

 • 1 kop thee/koffie zonder suiker

Ontbijt 2

 • 2 sneetjes bruin of volkorenbrood dun besmeerd met dieethalvarine

  • 1 belegd met magere 20+/30+ (smeer)kaas

  • 1 belegd met zoet*

 • 1 glas sinaasappelsap

 • 1 kop thee/koffie zonder suiker

Ontbijt 3

 • 1 sneetje bruin of volkorenbrood dun besmeerd met dieethalvarine

  • belegd met magere 20+/30+ (smeer)kaas

 • 1 krentenbol

 • 1 kiwi

 • 1 kop thee/koffie zonder suiker