Veelgestelde vragen

De veelgestelde vragen over Mijnzwemcoach kun je hier terugvinden!

Meest gevraagd

Over jouw profiel

Een sportprofiel aanmaken is nodig om je te kunnen inschrijven voor activiteiten op Mijnzwemcoach.nl

Met jouw profiel kan je jezelf (en anderen) inschrijven voor een activiteit van Mijnzwemcoach. Daarnaast kunnen wij jou op de hoogte houden van alle informatie met betrekking tot de activiteit zodat jij goed voorbereid aan de start staat. 

Als je nog niet bent ingelogd en je een activiteit wilt boeken of bewaren, wordt automatisch gevraagd of je wilt inloggen of registreren. Als je op 'registreren' klikt kom je vanzelf in het registratiescherm om een Sportprofiel aan te maken. Daar vul je jouw gegevens in en ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden.

Een andere manier om in het registratiescherm te komen is daar rechtsboven op 'Login' te klikken. Klik vervolgens op 'Nog geen account? Registreer!' 

Nee, dat is niet nodig. Met jouw eigen account kun je bij het inschrijven op een evenement ook  vrienden/familie aanmelden.

Na het boeken van je swim ontvang je meerdere automatische e-mails. Een bevestiging, informatie over wat je gaat doen, een mailtje na afloop. Deze e-mails zijn nodig om jouw deelname in goede banen te leiden, en deze kunnen na inschrijving niet stopgezet worden.

Wil je alle overige e-mails niet meer ontvangen? Ga dan naar je profiel rechtsboven op de pagina of schrijf je uit via de betreffende mail.

Je kunt een verzoek tot inzage, correctie, verwijdering, gegevensoverdraging en/of beperking van de verwerking van jouw persoonsgegevens of verzoek tot intrekking van jouw toestemming of bezwaar op de verwerking van jouw persoonsgegevens sturen naar privacy@knzb.nl. Om er zeker van te zijn dat het verzoek tot inzage door jou is gedaan, vragen wij jou een kopie van jouw identiteitsbewijs met het verzoek mee te sturen. Maak in deze kopie jouw pasfoto, MRZ (machine readable zone, de strook met nummers onderaan het paspoort), paspoortnummer en Burgerservicenummer (BSN) zwart. Dit ter bescherming van jouw privacy. We reageren zo snel mogelijk, maar binnen vier weken, op jouw verzoek. 

Over het boeken van een activiteit

Het is niet mogelijk om een cursus te annuleren. Dit staat beschreven in de Algemene Voorwaarden waarmee akkoord is gegaan bij aanschaf van een cursus of clinic. 

Ja dit kan zeker, je kunt je aanmelden voor de wachtlijst. Wanneer een plaats beschikbaar komt krijg je automatisch een mail. Dit betekent niet dat je automatisch verzekert bent van een plek, dit is pas na daadwerkelijke inschrijving voor de activiteit.

Er is geen mogelijkheid tot inhalen van een cursusmoment. De lessen zijn op vastgestelde tijden waardoor er geen inhaalmogelijkheden zijn.  

 

Nee, helaas is het niet mogelijk om mee te doen met activiteiten van Mijnzwemcoach als je jonger bent dan 16 jaar. Heb je hulp nodig bij het vinden van een alternatief omdat je te jong bent? Neem dan contact met ons op via mijnzwemcoach@knzb.nl zodat wij samen kunnen kijken naar een andere mogelijkheid zodat je toch kunt beginnen met zwemmen!

Het entreegeld zit bij het cursusbedrag in dus dit hoef je niet apart ter plaatse te betalen.

Goed dat je dit laat weten! Wij willen graag kijken naar nieuwe locaties. Neem hiervoor contact met ons op via Mijnzwemcoach@knzb.nl, zodat we kunnen kijken naar de mogelijkheden.

Dit is afhankelijk per zwembad, meestal kunnen we de cursus door laten gaan vanaf zes deelnemers. Indien de cursus niet door kan gaan wordt je hier van tevoren over geïnformeerd.

De cursussen welke aangeboden worden kun je vinden via deze link

Met behulp van de filter kun je de locatie, dag en niveau selecteren welke voor jou passend is. De cursussen starten gemiddeld 4 keer per jaar, verspreid over de verschillende maanden. Zo is er altijd wel ergens aanbod beschikbaar! Houd de website in de gaten om passend aanbod te vinden!

Deelnemen aan de cursus kan vanaf een leeftijd van 16 jaar. 

 

Nee, dit is helaas niet mogelijk.

Over de Borstcrawlcursus

Om mee te kunnen doen met de cursus heb je zoomers, pullbuoy, kickboard en een frontsnorkel nodig. Zonder deze materialen is het niet mogelijk om de cursus goed te volgen en het maximale uit de cursus te halen . Ben je benieuwd waarom je deze materialen nodig hebt? Lees hier een blog over het nut van de materialen. 

De borstcrawlcursus is voor iedereen, iemand die nog geen ervaring heeft met borstcrawl en het tof vindt om iets nieuws te leren, maar ook een triatleet die op zoek is naar tips en trucs om zijn snelheid te verbeteren. We hebben verschillende soorten cursussen, dus altijd iets wat bij jou past! 

We hebben op dit moment op drie verschillende niveaus borstcrawlcursussen. De start met borstcrawlcursus is voor zwemmers die niet of nauwelijks ervaring met de borstcrawl hebben. Iedereen die maximaal 50 meter in de borstcrawl kan zwemmen, kan aan deze cursus deelnemen. 

Kun je al meer dan 50 meter achter elkaar borstcrawlzwemmen, zonder problemen met de ademhaling? Dan past de Verbeter je Borstcrawl cursus beter. 

Voor de zwemmers die gemakkelijk afstand kunnen maken en echt op wekelijkse basis willen werken aan hun techniek is de Techniek en Conditie cursus een passende optie. Je werkt hier niet alleen aan de finetuning van de borstcrawltechniek, maar ook de rugcrawl komt hier aan de beurt!

 

In deze cursus leer je in acht lessen de beginselen van de borstcrawltechniek. Je maakt in acht lessen  stapsgewijs kennis met alle aspecten die bij een borstcrawl komen kijken. 

Heb jij nog niet eerder de borstcrawl  gezwommen, of lukt het nog niet om dit langer dan 50 meter achter elkaar vol te houden? Dan is dit een passend niveau voor jou!

In deze cursus leer je in acht lessen extra diepgang met betrekking tot de borstcrawltechniek. Termen zoals schouderactivatie of schouderrotatie komen voorbij en worden helemaal uitgelegd, zodat dit aan het einde van de cursus voor jou helemaal duidelijk is.

Naast de borstcrawl ga je ook aan de gang met het borstcrawlkeerpunt zodat je steeds gemakkelijker de afstand kunt gaan verlengen. 

Is voor jou de borstcrawltechniek al redelijk bekend? En lukt het jou om zonder problemen 100 meter borstcrawl te zwemmen? Dan is de cursus: Verbeter je Borstcrawl zeker passend! 

 

Je beheerst de borstcrawl goed, zwemt gemakkelijk afstanden, maar vind het fijn om specifieke aanwijzingen te krijgen tijdens trainingen waarbij de focus ligt op het verbeteren van de techniek. Naast de borstcrawltechniek leer je ook de rugcrawl goed beheersen. Speciaal bij dit programma is dat het geen reeks van acht trainingen is, maar een reeks van twee en dertig trainingen zodat je de blokken kan blijven volgen zonder dat je in herhaling valt.  

Zwem jij eenvoudig 300 meter borstcrawl achter elkaar? En wil je naast meters maken ook technische aanwijzingen? Dan is deze cursus perfect voor jou!

Het deelnemen aan de cursus is inderdaad geen probleem zolang het niet afgeraden wordt door de verloskundige of een andere specialist. Het zwemmen gaat voornamelijk op techniek en niet op snelheid of inspanning. Dit zorgt ervoor dat het juist een prima activiteit is om te ondernemen tijdens de zwangerschap. 

De lessen hebben Nederlands als voertaal. Twijfel jij of je voldoende Nederlands kunt volgen, dan kun je altijd contact opnemen met Mijnzwemcoach zodat wij kunnen overleggen met de trainer of het een probleem is om ondersteuning in een andere taal te geven (dit zal voornamelijk Engels zijn).

Je ontvangt geen bewijs van deelname. Heb je dit echter nodig voor jouw werkgever of bijvoorbeeld om je te kunnen aanmelden bij een opleiding, neem dan contact met ons op, dan gaan we dit voor je regelen!

Techniek en Conditie is eigenlijk een cursus welke je kunt blijven volgen! Samen met de trainer kun je een programma samenstellen wat iedere periode weer net iets anders is zodat je blijft leren. 

Daarnaast kun je natuurlijk ook altijd gaan kijken bij de zwemvereniging in de buurt. De meeste verenigingen hebben een specifieke masterafdeling, waar je met een groep gelijkgestemde op wekelijkse basis kunt blijven trainen. 

Over de Openwatercursus

Om deel te kunnen nemen aan een openwater cursus is het van belang dat je al enige ervaring hebt met de borstcrawl of in goed tempo schoolslag kunt zwemmen. Je gaat met een groep aan de slag met verschillende technieken in het openwater, maar in verband met de veiligheid is dit basisniveau van belang.

Om deel te kunnen nemen aan een openwater cursus is het van belang dat je al enige ervaring hebt met de borstcrawl of in goed tempo schoolslag kunt zwemmen. Je gaat met een groep aan de slag met verschillende technieken in het openwater, maar in verband met de veiligheid is dit basisniveau van belang.

Twijfel je over jouw eigen niveau? Mail ons via mijnzwemcoach@knzb.nl zodat we samen kunnen kijken wat een passende cursus is voor jou!

Neem contact op met Mijnzwemcoach@knzb.nl, zodat we met je mee kunnen kijken waar dit is misgegaan.

Met een saferswimmer vergoot je je zichtbaarheid in het openwater en daarnaast kan het dienen als rustpunt bij kramp of vermoeidheid, een saferswimmer is dus belangrijk om veilig in het openwater te zwemmen.

Je verliest als je in het water ligt veel warmte door je hoofd, een badmuts zorgt er dus voor dat je minder warmte verliest in het vaak koude openwater.

Het dragen van een wetsuit is zeker niet verplicht. Wanneer de watertemperatuur onder de 18 graden is wordt de cursus verplaatst naar later, zodat er altijd de mogelijkheid is om veilig zonder wetsuit te zwemmen. Het kan wel aangenaam zijn omdat het openwater in Nederland soms nog redelijk fris kan aanvoelen.

Het is belangrijk om erop te letten dat je wel echt een zwem wetsuit gebruikt, dus niet een wetsuit wat normaal wordt gebruikt om te gaan surfen. Hier zit namelijk een duidelijk verschil tussen. Vaak kun je ook gewoon de eerste training proberen hoe het gaat zonder wetsuit. Let wel op, een opvallende badmuts en oranje saferswimmer zijn bij deze cursus wel verplicht.

Tijdens deze lessenreeks ga je met een groep cursisten voor het eerst het openwater in. Het is een opstart groep waarbij de kennismaking met het buitenwater centraal staat. Stapsgewijs wordt de afstand uitgebreid en leer je met behulp van tips en trucs veilige meters in het natuurwater te zwemmen.  

Kun jij minimaal 100 meter achtereen zwemmen, of dit nu borstcrawl of schoolslag met het hoofd onderwater is? Dan is dit de ideale cursus voor jou om de ervaring in het openwater mee te krijgen!

Blijkt tijdens de eerste les dat je het tempo niet bij kunt houden (borstcrawl of schoolslag), is de trainer ten alle tijden gerechtigd om aan te geven dat je niet deel kunt nemen binnen deze cursus groep. Dit heeft met de veiligheid te maken. De trainer zal contact met Mijnzwemcoach opnemen en wij zullen vervolgens met jou contact opnemen om te kijken hoe nu verder.

De openwaterzwemmer die al enige ervaring heeft kan tijdens deze lessenreek uit de voeten! Naast het maken van meters zal de trainer stilstaan bij het samen zwemmen, het verschil in slag tussen binnen en buitenwater en zeker ook tactische uitleg wanneer je deel gaat nemen aan een event. De ideale voorbereiding voor jouw sportieve zomer.  

Voor de Tactiek en Conditie cursus is borstcrawl verplicht. Hierin is ook belangrijk dat je gemakkelijk 300 meter borstcrawl achter elkaar kunt zwemmen, zodat we ook afstanden kunnen gaan maken.

Blijkt tijdens de eerste les dat je het tempo niet bij kunt houden, is de trainer ten alle tijden gerechtigd om aan te geven dat je niet deel kunt nemen binnen deze cursus groep. Dit heeft met de veiligheid te maken. De trainer zal contact met Mijnzwemcoach opnemen en wij zullen vervolgens met jou contact opnemen om te kijken hoe nu verder!

Over hulpmiddelen en zwemkleding

We raden aan om strakke badkleding (badpak of short) en een zwembril te dragen. Mocht je twijfelen over het kopen van de juiste badkleding, lees dan deze blog ook zeker even. 

Een zwembril is erg fijn voor tijdens het zwemmen. Je krijgt geen chloorogen en bovendien kun je je met een zwembril ook beter oriënteren in het water. Ook de badmuts zorgt ervoor dat je je eenvoudiger kunt oriënteren en voor een betere stroomlijn. Door de badmuts heb je geen last van haren voor je ogen en tijdens het draaien blijven je ogen dus volledig vrij. Een andere belangrijke reden om een badmuts te dragen is het voorkomen van het verlies van warmte. Met name in het openwater helpt de badmuts je om minder warmte te verliezen.

Een snorkel zoals we die kennen van vakantie is een heel ander product dan een front snorkel. Het woordje 'front' zegt het al, de snorkel gaat over je voorhoofd naar boven, in plaats van langs je oor. Deze front snorkel gebruiken we tijdens het zwemmen veel om je slag niet te laten verstoren door met je hoofd opzij te moeten draaien voor de ademhaling (bv. als de ademhaling nog een struikelblok is). Op deze manier kan men zich richten op de specifieke onderdelen van de borstcrawl, zonder over de ademhaling na te hoeven denken. Voor de cursus is het dus van belang om een front snorkel aan te schaffen. De aanschaf van een reguliere snorkel geeft niet hetzelfde effect.

Zoomers worden gebruikt om een grotere stuwing te creëren zodat je makkelijker in een goede ligging komt. Zoomers zijn aanzienlijk kleiner dan flippers waardoor je met behulp van zoomers specifiek aan de slag kunt met het aanleren en verbeteren van je beenslag. De regulier flippers zijn hiervoor te groot waardoor het niet lukt om het juiste tempo te kunnen produceren.

Zoomers geven je een extra basissnelheid, waardoor het gemakkelijker is om in een horizontale ligging te komen en te blijven tijdens het aanleren en verbeteren van de borstcrawl. Daarnaast kun je hierdoor de focus leggen op bijvoorbeeld de arminsteek, omdat de benen op deze manier minder focus nodig hebben.

De pullbuoy wordt gebruikt om je tijdens het zwemmen op je armen te kunnen concentreren. De pullbuoy kan tussen de bovenbenen worden geklemd. Het kickboard, ofwel de zwemplank, wordt gebruikt om je tijdens het zwemmen juist op de beenslag te kunnen concentreren. Ook wordt deze vaak gebruikt om de ademhaling en de armslag te oefenen.