Klaar voor de start? Warming-up!

Ervoor zorgen dat je voorbereid bent op wat komen gaat. Dit is ook precies wat je doet met je warming-up. 

Waarom is de warming-up nu zo belangrijk?
Het doen van een goede warming-up heeft verschillende voordelen. De belangrijkste reden is blessure preventie. Warme spieren zijn elastischer en kunnen meer belasting aan, wat mogelijke spierscheuringen kan voorkomen. Daarnaast kan het ook je prestaties tijdens de training zelf positief beïnvloeden. Door een warming-up worden je spieren warm, dit zorgt ervoor dat ze meer energie kunnen produceren; een voordeel bij het uitvoeren van je training. Je kunt de training langer volhouden of de oefeningen net wat beter uitvoeren dan wanneer je ‘koud’ start. Een warming-up kan ook zorgen voor een snellere koppeling tussen je hersenen en je spieren. Je spieren worden aangestuurd door je hersenen, wanneer je warm aan een training start, gaat dit signaal een stuk sneller.

Een goede warming-up
Wat maakt een warming-up een goede? Efficiënt, effectief en to-the-point, de drie aandachtspunten waar de start van je training aan zou moeten voldoen. Vergeet niet dat de warming-up de voorbereiding is op je uiteindelijke training en niet als training op zichzelf staat. Bewaar je energie voor de oefeningen en kom niet vermoeid uit de warming-up. Een minuut of tien warm worden is echt meer dan genoeg!

Hoe dan?
Een goede warming-up bestaat uit twee verschillende delen. Je begint met een algemeen deel, de basis, waarin je zorgt dat je lichaamstemperatuur wat verhoogd raakt en je hart sneller aan het werk gaat.

Het is zeker niet nodig om een stuk te gaan hardlopen, of volle bak op een crosstrainer bezig te gaan. Een verhoging van je hartslag bereik je ook door een aantal keer op te staan uit je stoel. Houd voor jezelf als uitgangspunt dat je tijdens het doen van je warming-up nog vlot moet kunnen praten.

Het specifieke gedeelte hangt af van wat je uiteindelijke training gaat worden. Ga je het water in voor een tempo-training dan zal het specifieke gedeelte daarop gericht zijn. Is je warming-up de start van een landtraining dan kun je na de algemene warming-up kiezen voor flexibiliteitsoefeningen. Belangrijk is dat dit gedeelte als voorbereiding dient om uiteindelijk een optimale prestatie te kunnen leveren tijdens je training.

Landprogramma Mijnzwemcoach
Bij het landprogramma van Mijnzwemcoach wordt altijd gestart met een flexibiliteitsoefening, juist om de spieren op lengte te brengen. 

Naast het juist inpakken van je tas hoort een warming-up ook zeker tot je voorbereiding van je training. Het verlaagt de kans op blessures aan de ene kant en verhoogt je prestaties aan de andere kant. Zeker de moeite waard om tien minuten eerder met je training te beginnen dus!

Publicatiedatum: 06-01-2022