Waarom is yoga een goede aanvulling op zwemmen?
Publicatiedatum: 10-02-2022

Meer mobiliteit
Door de repeterende bewegingen van zwemmen, fietsen en hardlopen worden spieren strakker en verliezen ze lengte. Dit beperkt de Range of Motion (ROM) van de gewrichten. Door yoga worden spier(groepen) direct en indirect aangesproken. De lengte van de spieren neemt toe, met behoud van stabiliteit in het gewricht. Dit resulteert in meer mobiliteit en een verbeterde lichaamshouding.

Kracht-toename
De yogahoudingen en het vasthouden van de houdingen dragen bij aan een kracht-toename. Alle dynamische en statische houdingen trainen de rompstabiliteit. Oefeningen gericht op arm- en beenkracht kunnen naar keuze in de serie worden opgenomen. Door het langer vasthouden van de houdingen wordt het spieruithoudingsvermogen getraind. Bijkomend effect van yoga voor zwemmers is een toename van de botdichtheid door de zwaartekracht die op het lichaam werkt.

Groter lichaamsbewustzijn
Het uitvoeren van – soms minimale – aanwijzingen voor techniekverbetering wordt eenvoudiger door een groter lichaamsbewustzijn. Yoga zorgt voor een groter lichaamsbewustzijn. Een sterkere connectie tussen brein en spieren zorgt voor snellere toepassing van technische verbeteringen. Ook is de sporter beter in staat om te luisteren hoe zijn lichaam voelt.

Meer weten? Lees ook deze artikel over mobiliteit en strakke borstspieren.