De ongeschreven zwembadregels

Met meerdere personen in een baan is eerder regel dan uitzondering. Het tempo verschil tussen zwemmers kan dan ook nog eens flink variëren.

Dus hoe zit het nu eigenlijk? Wat zijn de geschreven, maar vooral ook ongeschreven regels binnen het zwemmen om het voor iedereen zo comfortabel mogelijk te maken.

Ga in de juiste baan
Onderschat je zwemkwaliteiten niet, maar overschat ze zeker ook niet. Bij de meeste zwembaden is sprake van een baanindeling. Een baan voor de snelle zwemmers, wellicht de borstcrawl zwemmers en banen voor de ‘kwebbel’ zwemmers. Sta je net aan het begin van de borstcrawl probeer dan niet gelijk met de snelle zwemmers mee te zwemmen. Voor jezelf niet leuk en voor de andere zwemmers kan inhalen bij drukte ook uitdagend zijn.

De leidraad is simpel, word je regelmatig ingehaald? Schuif dan een baantje op.

Rechts aanhouden
De basisregel is dat je rechts van de lijn heen zwemt en rechts van de lijn terug. Op die manier zwem je met zijn allen een rondje en kom je elkaar zo min mogelijk tegen.

Keren, kijk even om je heen
Dan komt het moment dat je weer bij de muur aankomt en gaat keren. Je komt misschien als eerste bij de muur aan en wilt gelijk weer vertrekken. Je bent tenslotte net zo lekker aan het zwemmen en jij was er als eerst. Ondanks dat iedereen natuurlijk recht heeft op zijn plek, is de ongeschreven regel dat de snellere zwemmer voor mag. Dat scheelt een inhaalmanoeuvre en bij de muur is de beste positie om te wisselen.

Zwem naar de hoek van de baan, laat de snellere zwemmer voor gaan en ga er dan direct weer achteraan.

En doe dat keren links
Als je mooi rechts zwemt, dan ga je net voor het einde van de baan, of naar het midden, of naar links. Je verlaat dus je lijn. Vanuit daar zet je het keerpunt in. Zo ben je gelijk weer in de goede richting om verder te zwemmen. Plus je laat ruimte voor iemand die eventueel dicht achter je zit. Steek natuurlijk niet over naar links om te keren als je net wordt ingehaald.

Wanneer je wordt ingehaald, niet aanzetten
Over dat inhalen gesproken. Zwemt een snellere zwemmer achter je en zet deze aan om in te halen, laat deze dan zo snel mogelijk voorbij gaan. Regelmatig zie je dat de zwemmer dan toch (onbewust) wat aan zet om sneller te blijven. Maar beter kun je ervoor kiezen om de inhaalmanoeuvre zo kort mogelijk te laten duren. Ook voor de inhalende partij kost het extra sprintje meer energie. Wel zo sociaal om daarin gewoon je eigen tempo te blijven zwemmen en de inhalende zwemmer wat ruimte te geven. Zwem ook nog wat meer rechts in de baan, zodat er meer plek is mocht er ook een tegemoetkomende zwemmer aankomen.

Tot slot, communiceer
Wel zo gezellig en helpt vaak ook. Gewoon even met elkaar wat afspreken. Geef elkaar een beetje ruimte en respecteer de verschillende zwemsnelheden. Dan is zwemmen met meerdere mensen in een baan op drukke dagen ook prima te doen.

Veel plezier!

Publicatiedatum: 16-03-2022