Hoe is het om te zwemmen bij een zwemvereniging?

Zelf ben ik begonnen vanuit een borstcrawlcursus en toen overgestapt naar personal training. Ik had natuurlijk ook direct voor een zwemvereniging kunnen kiezen. Maar ja, een zwemvereniging. Daar moet ik wel goed voor kunnen zwemmen toch? En dat kon ik destijds niet echt. Dus koos ik eerst voor personal training en sloot ik me pas aan bij een vereniging toen ik klaar was voor mijn eerste wedstrijd.

Was mijn vooroordeel terecht?

Welke zwemvereniging kies ik?
Als volwassene is het aan te raden om je aan te sluiten bij een zwemvereniging met een mastersafdeling (masters is de naam voor volwassenen binnen het zwemmen) of met een triathlonafdeling. Ook hier zwemmen voornamelijk volwassenen. Op de website van de KNZB staat een overzicht van alle verenigingen met een masters afdeling.

Bij de meeste verenigingen mag je eerst een paar keer meetrainen zonder dat je gelijk de verplichting hebt om lid te worden. Een mooie manier om even kennis te maken zonder een lidmaatschap.

Welk zwemniveau heb ik nodig?
De zwemvereniging is eigenlijk niets meer dan een groep enthousiaste zwemmers. Mijn ervaring is dat niveau niet uitmaakt, maar dat grotendeels wel mensen zwemmen met zwemervaring of een zwemachtergrond.

Toch mag je dit geen belemmering laten zijn. In het zwemmen is het heel normaal dat banen worden ingedeeld op basis van snelheid. Dus word jij ingedeeld in een baan passend bij jouw tempo. Zo lig je andere zwemmers niet in de weg, en zij jou ook niet.

Alle slagen komen voorbij tijdens het trainen. Als je (nog) niet alle slagen beheerst word je hierbij begeleid of wordt een passend alternatief bedacht. Het beheersen van de borstcrawl is wel een voordeel. Gezien dit vaak wel de meest gezwommen slag is.

Zijn het voornamelijk wedstrijdzwemmers?
Nee, zeker niet. Het is verenigingsafhankelijk, maar het is zeker niet zo dat een zwemvereniging er is voor de wedstrijdzwemmer. Gevoelsmatig denk ik dat er meer zwemmers zijn die geen wedstrijden zwemmen dan wel. Het is vooral een moment van trainen, gezelligheid en een stok achter de deur om te blijven zwemmen.

Hoe zien de trainingen eruit?
Dit is afhankelijk van de vereniging. In mijn geval worden de zwemtrainingen opgedeeld in twee groepen. De zwemmers die graag meters willen maken en een groep die meer op techniek focust. Er staan ook twee trainers aan de rand die beide ieder een groep begeleiden.

Zelf zwem ik altijd in de techniek groep. Het tempo ligt daar iets lager en ik vind het belangrijk om aandacht te blijven geven aan techniek. In deze groep zitten meer startende zwemmers. Zoals zwemmers die rechtstreeks uit een borstcrawlcursus door zijn gegaan naar de vereniging.

De inhoud van de training zal overal net wat anders worden ingestoken. Een proeftraining volgen is daarvoor ideaal.

Conclusie
Dus ook als je geen wedstrijdzwemmer of een geoefende zwemmer bent is er zeker plaats voor je. Zwemmen bij een zwemvereniging is geschikt voor iedereen die van zwemmen houdt. Ook al beheers je niet alle slagen, is je techniek niet perfect of ben je niet de snelste.

Ik zou zeggen, bij twijfel, gewoon eens proberen!

Publicatiedatum: 31-08-2022