Koud in het zwembad?

De ideale watertemperatuur
Kijkend naar je lichaam is de ideale watertemperatuur 10 graden lager dan de temperatuur van je eigen lichaam. Dan praat je dus over een temperatuur rond de 27 graden. Wanneer we kijken naar de gemiddelde watertemperatuur van een binnenzwembad ligt deze tussen de 29 en 30 graden. Gevoelsmatig een heerlijke temperatuur om het water in te gaan, maar zodra je enige inspanning gaat leveren valt het waarschijnlijk ook op dat het vrij snel warm aanvoelt. Je hoofd kleurt mee met de rode zwemplankjes en zonder dat je het in de gaten hebt wil je lichaam graag vocht kwijt wat niet lukt omdat het water te warm is. Wanneer de watertemperatuur met een kleine marge tussen de 25 en 28 graden ligt, kan je lichaam voldoende warmte kwijt en voorkom je warmte stuwing.

Fijne bijkomstigheden
Daarnaast zorgt zwemmen in, voor je gevoel, wat frisser water, voor twee andere grote voordelen. Aan de ene kant laat je het wel uit je hoofd om aan de kant stil te gaan hangen. Het kan er dus voor zorgen dat je meer banen achter elkaar blijft zwemmen wat uiteindelijk je conditie eerder naar een hoger niveau tilt. Daarnaast zorgt het frissere water voor een hoger calorie verbruik. Zonder dat je persé harder zwemt, verbrandt je lichaam wel meer calorieën. Zeker niet voor iedereen de primaire doelstelling van zwemmen, maar in sommige situaties wel een fijne bijkomstigheid!

En hoe zit het met kramp?
Kramp en koud water worden vaak in één zin genoemd. Dit is ook niet gek, kramp kan ontstaan door grote temperatuurwisselingen en wanneer het zwemwater minder verwarmd wordt lijkt dit een logisch gevolg. Echter gaat dit om extreme temperatuurswisselingen en zal een graad meer of minder niet persé de oorzaak zijn van de kramp. Merk jij dat je wel geregeld last hebt van kramp? Kijk dan goed wat je voor de zwemtraining doet, fysiek, maar ook op het gebied van voeding. In een volgend artikel zullen we hier uitgebreider bij stil staan!

Een graadje minder zorgt er misschien voor dat je een extra zetje in je rug nodig hebt om naar het zwembad te gaan, maar als je er eenmaal bent, gaat het jou uiteindelijk alleen maar helpen om nog sneller een betere en gezondere zwemmer te worden!

Publicatiedatum: 28-11-2022