Auw! Waar komt die kramp vandaan?

Vochtbalans
Een belangrijke oorzaak van kramp is een tekort aan vocht. Dit is ook een reden waarom het ontzettend belangrijk is om een bidon met water mee te nemen naar de borstcrawlcursus. Ongemerkt verlies je meer vocht dan dat je zelf in de gaten hebt.

Daarnaast is het ongemerkt kopjes koffie en thee drinken overdag ook een mogelijke oorzaak van kramp. Door de cafeïne en theïne wordt er vocht onttrokken aan je lichaam. Eigenlijk zou je wanneer je een kop koffie hebt gedronken ook een glas water moeten drinken om je vochtbalans op nul te zetten. Dit komt nog naast het advies om minimaal 1,5 liter vocht op een dag binnen te krijgen.

Het advies op een trainingsstage is dus zeker om even na te denken over dat kopje koffie meer of minder!

Eetmoment
Een andere tip om kramp te voorkomen is goed op te letten wanneer je jouw laatste grote maaltijd nuttigt. Het is vaak rennen en vliegen om op tijd in het zwembad te zijn en dan ook nog iets eten, maar vaak is het verstandiger om voor een banaan te gaan in plaats van een uitgebreide maaltijd.

Wanneer je uitgebreid dineert gaat de focus tijdens de training liggen op de vertering van de voeding in plaats van het aan het werk zetten van je spieren. Ook dit kan een oorzaak van kramp zijn. Een goede planning maken, mealpreppen of een banaan op zak kan er voor zorgen dat het risico op kramp vermindert!

Magnesium
Naast het moment van eten helpt het ook om de focus op bepaalde voedingsstoffen te leggen. In bladgroenten, noten en zaden vind je veel magnesium terug, een tekort aan deze stof kan krampen veroorzaken. Vaak zie je dan wel dat je niet alleen in het zwembad last hebt van krampen, maar dat dit ook thuis in bed een bekende situatie is. Mocht dit zo zijn kun je ook gebruik maken van magnesium in de vorm van een voedingssupplement. Let hierbij wel op, niet alle magnesium supplementen hebben eenzelfde werking, dus laat je hierover goed informeren!

Oefening voorkomt kramp
Een laatste punt is oefening! Nieuwe bewegingen, een nieuwe sport, allemaal oorzaken waardoor je tijdelijk meer last kunt hebben van kramp. Maar ook hier gaat je lichaam aan wennen en na een aantal sessies zwemmen, zal ook de kramp verminderen!

Publicatiedatum: 19-01-2023