Ademhalen en borstcrawl, hoe doe je dat?

Ritme
Haal adem in een vast ritme. Of dit nu aan beide kanten is, of alleen aan je voorkeurskant, dat is niet eens het belangrijkste. Leg de focus op het kunnen vasthouden van een ritme. Door het onregelmatig te doen, of bijvoorbeeld het eerste stuk helemaal niet in te ademen, loop je het risico om een ademschuld op te bouwen. Een standaard ademhalingsritme voorkomt dit. Je zorgt er zo voor dat het een automatisch onderdeel wordt van je slag, in plaats van iets wat af en toe moet gebeuren wanneer het echt niet anders kan!

Rust
Zorg voor rust in je slag door de focus te leggen op het maken van lengte. De arm die voor je ligt (de linkerarm als je rechts ademhaalt, en visa versa) geeft jou extra steun om rustig in te kunnen ademen. Wanneer je rond blijft draaien met je armen, zonder ook maar enig moment van lengte, mis je steun, stabiliteit en uiteindelijk ook rust om adem te halen!

Rol
De laatste tip is misschien nog wel de belangrijkste wanneer je merkt dat het lastig blijft. Om adem te halen is het belangrijk om goed horizontaal te blijven liggen. Zonder dat je je hoofd op tilt, maar door je romp te draaien hap je als een vis naar adem. Durf deze rol beweging zo ver als nodig te maken! Natuurlijk is het ideaal om zo vlak mogelijk te blijven, maar door wat extra door te rollen en mogelijk zelfs richting het plafon te kijken, creëer je extra ruimte en tijd om in te ademen!

Vergeet dus vooral niet om de tijd te nemen. Ritme, rust en rollen gaan jou helpen relaxed te worden tijdens de ademhaling van de borstcrawl. Ook tijdens de cursus wordt hier uitgebreid bij stil gestaan. Zeker een reden om hier aan deel te nemen en de borstcrawl weer een stapje beter onder de knie te krijgen!

Publicatiedatum: 18-04-2023