"Motivatie en plezier dankzij de borstcrawlcursus"

Cursist aan het woord
We vroegen het Dick Bolk (59), een cursist van de 12-weekse borstcrawlcursus in Roosendaal. In maart 2022 begon hij samen met zijn vrouw bij een zwemvereniging. “Het is allemaal begonnen met de wens van mijn vrouw om meer te gaan doen met openwaterzwemmen, maar ik vond dat als we dat zouden gaan doen dat we dan ook goed moesten leren zwemmen.”

Dick en zijn vrouw wonen op vijf minuten afstand van de Oosterschelde en liggen dan ook regelmatig in de Oosterschelde als het lekker weer is. Ze schreven zich in bij een zwemvereniging, met als doel om toch flinke afstanden te kunnen afleggen in de Oosterschelde. “Dat hebben we ook al wel eens gedaan, dan zwommen we naar de boei. Dat is een kilometer verderop en dan weer terug, maar uiteindelijk is grotere afstanden af kunnen leggen het grotere doel.”

De borstcrawl: een lekkere slag
En waarom kozen zij dan specifiek voor een slag als de borstcrawl? “Je ziet iedereen dat doen in het openwaterzwemmen, we hebben de vlinderslag ook niet zoveel gedaan. Schoolslag wel, maar goed ik wil er ook wel een beetje dynamiek in gooien en een beetje snelheid. Alhoewel er zeker mensen zijn die mij in de schoolslag nog voorbij zwemmen, maar goed die hebben weer een ander level denk ik. Ik vind het ook wel een lekkere slag, dus hebben we bewust gekozen voor deze slag? Nee dat niet, maar voor ons was het vanzelfsprekend als je het openwater in gaat dan doe je borstcrawl.

Maar die borstcrawl onder de knie krijgen, hoe moeilijk kan dat zijn? Is daar echt een borstcrawlcursus voor nodig? Of geeft aansluiten bij een vereniging hetzelfde effect. Dick en zijn vrouw kwamen er al snel achter dat ze behoefte hadden aan meer. “Nadat we ons inschreven bij een zwemvereniging hebben we eerst wat meegezwommen. We hebben daar ook wat tips en tricks gehad en toch ook best wel wat geleerd. Maar goed je weet toch, dat is niet genoeg.” Ze schreven zich in voor de zesweekse borstcrawlcursus en nu zijn ze hier. “Mijn zwemachtergrond was echt nul, dus ik ben echt een beginnend zwemmer. Je merkt bij die zesweekse cursus dan toch dat dit pas het begin is. We hebben ons toen opgegeven voor de twaalfweekse cursus en die doen we nu.”

Oefening baart kunst
Spijt hebben ze zeker niet van die keuze, de cursus bevalt zelfs zo goed dat ze nu al nadenken over een vervolg. “Ik vind het harstikke leuk, ik krijg er echt veel energie van, zowel fysiek als mentaal. Het is natuurlijk best een zware sport, lopen is voor mij makkelijker dan zwemmen dat kan ik je eerlijk vertellen. Ik weet nog wel dat ik ooit, voor militaire dienst, mee mocht doen met een kampioenschap ‘zware militaire vaardigheidstraining’. Dan moet je allerlei oefeningen doen, waaronder een flinke afstand lopen en hinderniszwemmen. Het lopen ging me altijd goed af, maar ik had die twee disciplines op een dag. Ik heb mezelf toen dus echt leeg gezwommen en moest toen nog een halve marathon lopen. Dat kwam natuurlijk omdat ik niet goed kon zwemmen, dus ik zwom mezelf helemaal leeg. Dat kan ik nog steeds niet, ik zie mezelf echt nog wel als een beginneling, die benen kosten me gewoon nog heel veel energie. Dus ik ben nu voor mezelf, naast de borstcrawlcursus, mijn benen aan het trainen. Dan trappel ik met een plankje voor me door het zwembad om toch meer duurvermogen voor mijn benen op te bouwen en dat werkt wel goed.

Ze zeggen wel eens: “oefening baart kunst”. Practice makes proces, maar is blijven oefenen naast de cursus dan echt zo belangrijk? “Ik weet wel, dat ik op een gegeven moment behoefte had aan meer verdieping. Ik volgde die cursus en dacht: “wat kan ik daarnaast nog doen?Toen heb ik mezelf naast de cursus ingeschreven bij Mijnzwemcoach. Ik heb toen een abonnement van 35 euro genomen en die volg ik nu, dus dan zie ik automatisch ook die lessen voorbij komen. De trainer gaf ook het advies om andere dingen naast de cursus te doen. Om daarnaast ook eens te gaan zwemmen bijvoorbeeld, om toch te blijven oefenen. Ik merk echt verschil als ik dat niet doe, ook conditioneel merk ik dat ik toch tekort kom als ik het niet doe. Dat ben ik met mijn atletiekachtergrond wel gewend. Ik bedoel, een keer naar een atletiekbaan gaan is leuk, maar als je daarna of daaromheen niet traint dan bouw je niet op. Dus daarnaast moet je gewoon dingen blijven doen, anders heb je te weinig conditie en dan groei je ook niet.”

Iets leren en iets goed onder de knie krijgen heeft natuurlijk tijd nodig. Levert de borstcrawlcursus dan wel het gewenste effect op, kun je in een korte tijd eigenlijk wel echt verschil merken? “Zeker op mijn leeftijd, merk ik wel dat ik twee keer zo hard moet werken om toch het gewenste resultaat te krijgen. Dat is natuurlijk ook wel iets wat tegenwerkt. Maar desondanks merk ik echt wel een groot verschil met toen ik in maart voor het eerst het zwembad instapte en nu, dat is echt hemel en aarde.

Van onbevangen naar fanatiek
Is de cursus dan ook wat Dick vooraf voor ogen had en misschien nog wel belangrijker voldoet het aan de verwachtingen die hij vooraf had? “Primair ben ik natuurlijk gewoon met mijn vrouw meegegaan. Dus ik zat er nog een beetje onbevangen in en ik dacht ook: ‘je weet ook niet hoe het bevalt’. Toch moet ik wel zeggen, het heeft me wel te pakken. Ik ben er doordeweeks ook mee bezig, ik zit filmpjes te kijken om het te leren en ben dus echt wel bezig met het beter leren zwemmen. Als ik een training achter de rug heb van Joost en het is niet helemaal lekker gegaan, dan ben ik er ook echt wel een beetje chagrijnig van. Dan denk ik wel: “nou dat moet ik volgende keer echt beter doen”, dus dat zijn wel tekenen dat ik het wel leuk vind en ook wel serieus neem. Deze borstcrawlcursus maakt echt dat ik nog meer plezier krijg in zwemmen en motiveert mij om door te gaan!"

En dat serieus nemen doen ze dan ook zeker, Dick en zijn vrouw hebben dan ook een duidelijk doel voor ogen: “Bij de vereniging is de Tholense mijl nogal een dingetje waarmee gewerkt wordt, dat is 1,8 km. Dat willen wij natuurlijk volgend jaar kunnen doen.”

Benieuwd naar het vervolg? We spreken Dick later nog een keer, dat lees je hier.

Publicatiedatum: 17-11-2022