"Ik wil gewoon lekker, goed en ook nog snel kunnen zwemmen."
Publicatiedatum: 29-12-2022

De vorige keer in ‘cursist aan het woord’ spraken we al met Dick Borg (59), hij heeft samen met zijn vrouw afgelopen periode de 12-weekse borstcrawlcursus Mijnzwemcoach gevolgd. Maar wat ervaart Dick naarmate de cursus vordert, waar kun je als beginner tegenaan lopen en merkt hij al vooruitgang dankzij de cursus?

Hoe het begon
“Primair ben ik natuurlijk gewoon met mijn vrouw meegegaan. Dus ik zat er nog een beetje onbevangen in en ik dacht ook: ‘je weet ook niet hoe het bevalt.”

Dick ging met zijn vrouw mee, wat maakte dat hij er ‘vrij onbevangen’ de cursus in ging. Deze onbevangen en open instelling had daarnaast ook nog een andere reden: “Ik heb buisjes in mijn oren en die dingen zitten er al jaren, die krijg je ook niet voor niks. Dus ik wist helemaal niet of ik de cursus met buisjes zou kunnen volgen en hoe dat zou gaan. Gelukkig is het hem alles meegevallen tot nu toe: “Ik heb nu altijd oordopjes in en een mutsje op en wonder boven wonder gaat het allemaal goed.

De borstcrawlcursus volgen met buisjes is dus zeker mogelijk en hoeft dus geen issue te zijn. Wat dat betreft is het Dick alles meegevallen, maar er was toch ook wel een ding wat lastiger was dan dat hij vooraf had verwacht. “Het onder controle houden van je ademhaling was lastig in het begin, dat ervaarde ik ook al een beetje voor de training bij de vereniging. Daar hadden we ook al wel wat tips en tricks gekregen, maar dat bleek naderhand nog niet genoeg. Ik kan nu inmiddels gelukkig wel een uur lang blijven ademen, mijn hoofd in het water houden en die slag maken. Maar het moment waarop dat lukte was voor mij wel echt een overwinning, want dat is in het begin wel echt het lastigste.

“Dan is je hele lichaam in een soort weerstand als dat niet lekker loopt, dus dat onder de knie hebben was wel echt een overwinning”

De ademhaling
Dat die ademhaling belangrijk is staat als een paal boven water, zo ook voor Dick: “Als je ademhaling niet goed is, dan is je hele systeem van slag. Je spieren verbruiken zuurstof en als de zuurstofinname niet goed is, dan heeft dat ook effect op je spieren. Als dat niet lekker loopt, dan verkeert je hele lichaam dus in een soort van weerstand.” En wanneer was dat ‘overwinningsmomentje’ voor Dick, wanneer besefte hij dat hij het onder de knie begon te krijgen? “Op een gegeven moment merkte ik dat ik toch met een soort van slag bezig was en daarnaast op een normale manier kon ademen, en hiermee kon doorgaan. Dat was voor mij wel een lekker moment, en ik dacht toen ook echt: ‘dit is te doen, het gaat steeds beter.’ Het was echt een soort schakelmoment voor mij.

En dan heb je dat schakelmoment gehad en dan? “Op een gegeven moment had ik dus het gevoel dat ik dat een beetje onder de knie begon te krijgen, waardoor ik ook rustiger kon zwemmen. En natuurlijk merk ik dat ik nog aan heel veel dingen moet tweaken en dat is prima, dat hoort er allemaal bij. Wanneer ik de meeste gasten die mij voorbij vliegen vraag hoelang ze al bezig zijn, dan blijken ze soms al vanaf hun 12e te zwemmen. Die zijn al 40 jaar bezig en dat is natuurlijk wel een verschil, dan denk ik: ‘oh ik heb nog even te gaan.’ En dat is eigenlijk ook heel geruststellend. Ik weet namelijk dat ik nog even te gaan heb en dat ik daar dus nog aan kan werken.”

De uitdaging: techniek onder controle
Dat schakelmoment leverde dus ook een enorme boost op in de motivatie van Dick, zo vertelt hij: “Ik wist dat ik nog even te gaan had en dat die ademhaling onder controle houden steeds beter zou gaan en nu heb ik dus nog 12 trainingen om ook die andere technische dingen onder te knie te krijgen. Daar zit voor mij op dit moment nog de uitdaging. Het zo goed mogelijk onder de knie hebben van de techniek, om zo gecontroleerd mogelijk te zwemmen en toch een soort snelheid op te bouwen. Ik merk ook voor mezelf dat ik wel gewoon lekker, goed en ook een beetje snel wil kunnen zwemmen.”

En wat was het moment van de cursus dat Dick het meest is bijgebleven? “Dat schakelmoment dat was voor mij toch wel het speciale moment tijdens de cursus. Het moment dat ik dat gevoel kreeg van: ‘hé dit is te doen, ik dan dit leren.’ Toen dacht ik ook: ‘ik ga er gewoon lekker mee door’, het motiveerde me ook om verder te gaan.”