De juiste voeding voor je zwemtraining!

Hier leggen we uit hoe
Je traint namelijk de nodige uren in het zwembad, werkt hard en houd je aan je trainingsschema maar als je voeding niet goed is samengesteld zou je jezelf tekort kunnen doen. Om resultaten te krijgen en je prestaties te verbeteren moet je dus slim eten. Laat verkeerde voeding je harde werken en training niet bederven. In plaats daarvan maximaliseer je zwemprestaties door jezelf te voeden met voedzaam en energierijk voedsel dat je lichaam nodig heeft.

Hoeveel calorieën heeft een zwemmer nodig?
De hoeveelheid energie die je nodig hebt is afhankelijk van je training, je gewicht en je spiermassa. Als benchmark zal een zwemmer van 60 kg tussen 600 en 900 calorieën in een training van een uur verbranden. Wanneer je dit toevoegt aan je gemiddelde dagelijkse caloriebehoefte - ongeveer 1800 calorieën voor een vrouw en 2000 voor een man - dan kan je ruwweg berekenen hoeveel je per dag moet eten. Maar onthoud dat de behoeften van elke zwemmer, training-schema anders zijn dus ga op zoek naar de voeding- en dieetbenadering die voor jou werkt. Het analyseren van je energieniveau en honger is een goede manier om te beoordelen of je genoeg calorieën binnen krijgt gedurende de dag.

Met zwemmen verbrand je meer calorieën dan met andere sporten
Een voedingsplan dat rijk is aan complexe koolhydraten (bijvoorbeeld grote granen, groene groenten, bonen en zoete aardappelen) en magere eiwitten (kip en vis) levert de energie die je nodig hebt om optimaal te presteren in het zwembad. Richt je op koolhydraten voor 50% van je maaltijd en zorg ervoor dat je voldoende proteïne (helpt om spieren te herstellen) neemt na elke zwemtraining. Samen met groenten en goede vetten zoals avocado, cashewnoten, pompoenpitten of bijvoorbeeld kokosvlees.

Hoe vaak moet je eten?
Zwemmen vraagt veel energie dus eet frequent kleinere voedzame maaltijden. Waarbij belangrijk is dat ze je eetlust goed aanvullen, je bloedsuikerspiegel in balans houden en je energieniveaus constant hoog houden. Kies voor deze aanpak boven de traditionele drie maaltijden per dag waardoor je een loom gevoel kunt krijgen tijdens zwemtrainingen. En als je een ochtendzwemmer bent probeer dan wat calorieën binnen te krijgen voordat je het zwembad in stapt; zwemmen na 12 uur slaap (nachtelijke vasten) maakt je behoorlijk hongerig en kan je een uitgeput gevoel geven gedurende de dag.

Zwem je vaak in de ochtend? Lees dan ook het artikel over ontbijt voor je zwemtraining.

Publicatiedatum: 09-05-2023