Trainer zit aan badrand en geeft vier zwemmers instructie

Medische informatie

  • Indien je medische klachten hebt die van invloed kunnen zijn op inspanning tijdens het zwemmen, is het raadzaam om voor het starten met zwemmen deze medische klachten eerst met je huisarts te bespreken.

  • Wanneer tijdens het zwemmen een oefening of beweging niet goed voelt, voer deze dan niet meer uit. Meld je zo nodig bij het zwembadpersoneel of de trainer indien ondersteuning nodig is.

  • Het voelen van verzuring van de spieren tijdens een oefening is niet erg, maar dit mag geen stekende pijn opleveren. Stop in dat laatste geval met de betreffende oefening of zelfs helemaal met je zwemsessie. Hetzelfde geldt voor je ademhaling. Tijdens het zwemmen mag je best buitenadem zijn, maar dit mag niet leiden tot hyperventileren.

  • Zwem nooit alleen. Dit geldt voor zowel het zwembad als in het openwater. Indien er in het zwembad een toezichthouder aanwezig is, kun je uiteraard wel gewoon zwemmen. Wil je graag in het buitenwater zwemmen, vraag dan altijd iemand om met je mee te gaan en (toe)zicht op je te houden.

Warming-up en inzwemmen
Het is belangrijk om je lichaam rustig op te warmen. Begin iedere zwemsessie met een aantal rek- en strekoefeningen. Voorbeelden voor rek- en strek oefeningen vind je bij de trainingsschema’s gericht op landtraining. Vervolgens geef je je warming-up een vervolg met het rustig zwemmen van een aantal banen met een slag naar keuze. Lees ook deze blog over de warming-up.

Hydratatie
Tijdens het zwemmen verlies je veel vocht. Dat merk je niet omdat je in het water ligt. Ons advies is om altijd een bidon mee te nemen als je gaat zwemmen. Heb je vaak kramp tijdens het zwemmen? Drink dan voordat je gaat zwemmen ook alvast water. In de meeste gevallen van kramp komt dat door een tekort aan vocht in het lichaam.

Zwemmaterialen
Een zwembril is essentieel tijdens het zwemmen. Het beschermt de ogen tegen het chloor en daarnaast zorgt het voor een stuk oriëntatie in en onder water. Voor zwemmers met lang haar is het aan te raden om de haren vast te maken of gebruik te maken van een badmuts, zodat er geen haren in de ogen kunnen komen tijdens het zwemmen. Het is aan te raden om aansluitende badkleding te dragen, dit bevordert de weerstand op een positieve wijze.

Trainingsschema’s
Mijnzwemcoach heeft verschillende trainingsschema's gericht op het verbeteren van zwemtechniek en conditie. Binnen de module conditie zijn er trainingsschema’s met de zwemslagen borstcrawl, schoolslag en openwater. Voor de module techniek zijn er trainingsschema’s in alle slagen; borstcrawl, schoolslag, openwater, vlinderslag en rugslag. Lees meer over het belang van trainingsschema's of bekijk de online-trainingsschema's van Mijnzwemcoach.

Overige zwemtips

  • De ervaring leert dat men prettiger zwemt wanneer er lijnen in het water liggen. Vraag het zwembadpersoneel of er lijnen in een deel van het bad gelegd mogen worden.

  • Spreek met elkaar in de baan af dat je gaat cirkelen, zodat je niet op elkaar botst. Dit wil zeggen dat je aan de ene kant van de zwarte lijn heen zwemt en aan de andere kant terug. Meestal houden zwemmers de rechterkant van de zwarte lijn in de baan aan (dus zwemmen ze rondjes tegen de klok in). Het is belangrijk om te allen tijde rekening met elkaar te houden.

Publicatiedatum: 06-09-2023