Waarom Borstcrawl goed voor je is!
Waarom borstcrawl zo goed is voor je lichaam (en eigenlijk ook voor je hoofd)
Ik weet nog goed dat ik jaren geleden voor het eerst serieus probeerde borstcrawl te zwemmen. Serieus, als in: met een badmuts en het vastbesloten plan om ‘fit’ te worden. Het ging dramatisch. Mijn ademhaling was een soort paniekaanval met ritme, m’n benen sloegen wild in het rond als een kat die in bad wordt geduwd, en na twee baantjes voelde ik me alsof ik de halve Atlantische Oceaan was overgestoken. Maar man, wat voelde het achteraf goed.
En dat is precies het bijzondere aan borstcrawl. Het is een beetje een vreemde eend in de bijt – technisch, intens, maar tegelijkertijd zó compleet dat je lichaam er stilletjes een staande ovatie voor geeft. Oké, stilletjes. Want in het water klapt niks. Maar je snapt me.

1. Alles beweegt, alles doet mee
Borstcrawl is, zoals ze in de sportschool zouden zeggen, een full body workout. En dat zonder dumbbells of schreeuwende instructeurs. Terwijl jij lekker in het water ligt (of spartelt, het is maar hoe je het bekijkt), zet je je schouders, rug, armen, buikspieren, billen én benen aan het werk. Zelfs je voeten – die moeten netjes klappen, als kleine dolfijnstaartjes.
En weet je wat zo lekker is? Het voelt nooit als krachttraining. Je tilt geen gewichten, maar je duwt water. En water… dat is best eigenwijs. Dat geeft weerstand, maar het vangt je ook op. Daardoor train je je spieren zonder dat je gewrichten eronder lijden. Ideaal dus, ook als je (net als ik) niet gezegend bent met gewrichten van staal.
2. Je hart en longen worden er blij van
Borstcrawl is behoorlijk intensief. Zeker als je niet vals speelt met een pauze bij elk keerpunt (ik kijk niemand aan, hoor). Je hart moet flink aan de bak om bloed rond te pompen, en je longen leren in een rap tempo om efficiënt zuurstof op te nemen en koolstofdioxide uit te blazen.
Met andere woorden: je conditie schiet omhoog alsof je een trap oploopt naar de tiende verdieping. Maar dan zonder zweetplekken onder je oksels. En als je dat ritme eenmaal te pakken hebt – die rustige ademhaling, die soepele slagen – dan voel je het: hé, mijn lijf werkt ineens samen als een goed geoliede machine.
3. Het is top tegen stress (ja, echt)
Oké, dit is misschien niet direct iets voor je lichaam, maar geloof me: als je hoofd rustig wordt, volgt je lijf vanzelf. Er is iets magisch aan het glijden door het water, het ritme van je ademhaling, het bubbelende geluid als je uitblaast. Het is bijna meditatie. Maar dan in zwemkleding.
Ik noem het weleens ‘mijn blauwe bubbel’. Even niks aan je hoofd. Geen telefoon, geen to-do lijstjes, geen gesprekken. Gewoon jij, het water, en dat gekke gevoel van gewichtloosheid. Zalig. En weet je wat stress doet met je lijf? Juist – aanspannen, verkrampen, oververmoeid raken. Dus alles wat helpt om dat te verminderen, is automatisch een cadeau aan je spieren, hart en hoofd.
4. Je houding knapt er van op
De meeste mensen hebben tegenwoordig een ‘computerhouding’: ronde schouders, nek naar voren, rug een beetje ingezakt. Borstcrawl helpt je om dat recht te trekken. Letterlijk. Je opent je borst, versterkt je rugspieren en verlengt je nek terwijl je zwemt. Je lichaam wordt er leniger van, soepeler, en je stapt daarna het zwembad uit alsof je twee centimeter langer bent (is niet zo, maar het voelt wel zo).
Dus: borstcrawl is goed voor je lijf
Of je nu een fanatieke sporter bent of iemand die ‘sport’ vooral als werkwoord kent van vroeger bij gymles – borstcrawl heeft iets te bieden. En ja, in het begin is het een gedoe. Je ademt verkeerd, slikt water, en denkt dat je armen alle kanten op slaan behalve de goeie. Maar geloof me: als je het leert, wil je nooit meer anders.
En eerlijk? Je hoeft geen Pieter van den Hoogenband te worden. Als je regelmatig een paar baantjes borstcrawl zwemt, doe je je lijf (en je hoofd) al een enorm plezier. Dus hup, trek dat strakke zwemkleding aan, zet je brilletje op, en ga glijden. Je lichaam zegt straks: “Dank je wel.”
Of nou ja… het zou het zeggen, als het niet zo druk was met nagenieten.
Publicatiedatum: 10-07-2025